Click Banner!!! Then Register free to GET income!!!

30 December 2010

Ending 2010.

Rentetan dari kisah yang pernah diceritakan sebelum nie.....mengenai orang yang berani mengambil risiko & tak berani ambil risiko...

Orang yang berani tu...dah berjaya merebut haknye...dan hari ni bertarikh 30 Disember...kegembiraan tu bertambah lagi untuk mereka.... tapi encik sorang tu mukanye tak gumbira laaa...hummm...dia takot org mengata kat belakang jer.... berbaloi laaa mereka berdua mendapat lebih dari orang lain....tahniah untuk mereka....

AKU??? hummm...biasa2 jer....orang yg malas berusaha,berbaloi laaa dapat sepertimana yang dikerjakan...hohoho... 

Pasal gaji nie....actually tak perlu la nak pertikai. Gaji yang kita dapat tu tak cukup untuk sara hidup tu. Tapi,kalo rase tak cukup ngan gaji yang dah dapat tu,berusaha laa lebih sikit biar dapat keje yang tawarkan gaji lebih tinggi. Ini tidak...asyik duk complain jer....gaji sikit laa...tak padan ngan degree laa...(aku pon komplen gok...hahaha)....

Hey!!! kalau dah tau gaji sikit,kenapa nak jugak bertahan n kerja kat company yg bagi gaji sikit tuh??? Resign jer laaa dari kerja kat kampeni tu!!!! Pergi kerja tempat lain. okeh!!!

****marah kat diri sendiri nih, tapi coz malas berusaha nak cari kerja lain....aku duk bertapa kat sini je laaa....huhuhu*****

nota penting:
kat pipi ku yang tembam nie...dah tumbuh sebijik jerawat ambilan disember...ish..ish...ish...dah matured ar aku coz dah ade jerawat!!!huhuhuhu

28 December 2010

Persoalan???

Seperti yang telah di update post kat FB...itu lah yang aku rasa... dibebani masalah dan persoalan.
Dikejari dengan persoalan.Bila sy tnya,sy plak kena pikir jwpn utk soalan sy.huhuhu


Kadang-kadang....masalah tu seperti mngejar kita. even kita dah tinggalkan jauh,dia tetap datang. Masalah tu adelah teman rapat laaaa....huhuhu.....

alat2 canggih ni sangat2 bahaya...huhuhu

kadang-kadang...bila boring ke...emosi tak stabil ke...sy suke cari pasal dengan orang tu even the small matter... pas tu...mesti laaa rase jauh sikit. bila dah jauh,tetiba lak mood blh jadi baik n then bebaik lagi.... so,ade alat2 canggih nie boleh memutuskan dan merapatkan hubungan...tapi,masalah xblh diselesaikan kalau guna phone. bila face to face,xder problem lak....itulah lumrah and habit saya...suke cari pasal ngan dia bila ade benda yg xpuas dihati sy...hehehehe


Guna topi mcm citer Brain Scan
 Kadang-kadang...sy terpikir nak guna topi mcm citer brain scan tu.... scan otak kita n biar org lain pikir masalah kita. tapi kalau boleh,saya nak baca sumer pikiran orang. biar sy tau ape yg dia nak. sy nak jadi demand...tapi takot org kata sy over plak. kalau sy tak demand,xboleh laaa wat grand2 utk sambutan kaum kerabat yang jauh tu....  hummm...bersusah dahulu....supaya anda akan menghargai... sy takot kalo...senang dapat,nanti senang dibuang...huhuhu..

dalam otak sy:
**banyak benda lagi yg sy ingin cerita. tapi,tak boleh. sy perlu pendam. sy perlukan kawan senegeri setempat sekampung sy untuk luahan hati dan perasaan sy...sy mesti cari cik Noni sy...huk3

17 December 2010

Ape dalam otak?

Bila ditengok kat identity card (ic),umo sy nie da nak masuk 25 tahun....

Dipendekkan cerita.....tiba2 sy mau kawen!!! 
(otak sy skrg pikir nak kawin..hik3)

Percaya tak?????

Serius laaa nie...kawin bulan 6 tahun 2011. Buat Kenduri kesyukuran jer laaa....jemput tetamu makan free untuk memeriahkan majlis....tak perlu bawa hadiah laaa..... Coz sy tak sediakan "goodie bag" untuk tetamu....... So,anda tak perlu laa nak komplen ape2 kalo pegi majlis kawen xdapat goodie bag tu....majlis kawen tu simple ke....hummm...ape2 hal,sila rujuk balik kat  KAD JEMPUTAN KAWIN....

(kena laaa baca betol2 & paham isi kandungan kad kawin tu yer)

WALIMATULURUS 
@
MAJLIS KESYUKURAN
-kalau dah namanye Majlis Kesyukuran,tak perlu la mengharap ape2 balasan dari pihak tuan rumah.

Dipanjangkan cerita....sy kena la tanya Event Manager iaitu mak saya....kalau mak sy setuju,saya boleh kawen. Maka bertambah laaa golongan lelaki dalam family sy...hehehe.... So,sekarang nie...family sy dalam proses untuk berkembang laaa....hohoho.... Tahun 2009,family sy dapat menantu perempuan...2010,saya dapat anak sedare lelaki...2011,turn sy la plak kawen(heeee...gatal).......huhuhu.... sajer nak wat cerita!!!!

***sy jer yg memandai wat crite nak kawin,kalo sesape terbace nie.....jgn plak tnya sy ape2 hal. sy nie manusia normal seperti anda....saya mau kaaawennnnnn!!!!hahaha......
Bab-bab kawin nie....xperlu laaa tnya sy selagi Mak saya & Ayah saya tak suruh anaknye kawin.....(pesanan cara baik)...hehehe

Ni cara kurang ajar sket:
 ...Mak bapak aku takder plak nak suruh2/paksa2/tanya2 aku bab kawin,yg kamo menyibuk ape hal???? Ko nak tanggung kos aku kawin ke?? nak sponsor ke??? Haaaa...xder kan??!!! So,kalo takder...xperlu bertanya bab2 kawin!!! (tulisan merah nie maksudnye,penting untuk peringatan anda)

Terima Kasih kerana bertanya(sambil aku tersenyum sumbing)

Berbalik kepada tajuk di atas, Ape dalam otak?
Jawapan: Kawin.

12 December 2010

Asyik masin jer!!!

Semalam...hari nie.....rase macam baik jer coz hati berbunga-bunge nie..hik3.....
Yer...hati sedang berbunga coz ade madu kat bunga n then ade seekor kumbang nie dah berjaya hinggap kat bunga nie....ngeeeeee....

Pagi jumaat....saya masak....
pagi sabtu...saya masak.....
Petang sabtu....saya masak jugak.....

Tapi...entah laaaa ape la penyebabnye...asyik masin jer. Yang pasti,coz letak garam. (saya tau laa garam memang masin,takkan laaa letak gula plak boleh jadi masin!!!)

Saya letak sikit jer....kuantiti normal...seperti biasa,tapi sy pelik bin hairan,kenape laaa masakan saya ni jadi masin???? oh noooooo................................................... (dalam hati:malas doh massak)

Dulu-dulu.....sekarang pun.....saya pernah dengar org cakap cam nie.....
"Kalau orang yang masak tuh tapi masakannye masin, orang tu nak kawin".......
(Memang laaa aku nie nak kawin,tapi tak tau bila...huhuhu....)

Hakikatnya,masakan tu jadi masin coz si tukang masak tu xpandai masak...hahaha..... Tak pun time masak tu duk berangan kut lain...huhuhu......

Dan sekarang...perasaan saya...tiba-tiba rasa fobia nak masak.... fobia nak masuk dapur nk masak melibatkan garam......hehehe...... So,xperlu masak,telan air liur je laaa...huhuhu

Sila Klik untuk membaca cerpen Dan Sebenarnya......

11 December 2010

Ulang tahun ke dua bersamanya.

Actually....sy nak gak mengupdate blog sy nie even sy tak tau nak menaip ape...hehehe...
Semalam memang dah berangan laaa nak update blog....ngeh3....macam byk jer nak share story,tapi tak tau nak start dari mana....ermmmmmmm....

 *************************Jap..........saya pikir........*****************************

 Minggu lepas....4 hari lepas la kut.....merangkap awal bln disember....tiba2 jer rase nak jadi macam gorilla lapar..kerjanye nak mengamuk jer rase.....

Alasannye yg pertama coz xboleh nak ikut orang pegi jenjalan KL. 
Alasan kedua coz sy mesti pergi kerja tapi tak boleh tengok orang tu......jejaka pooojaan hati.hahaha 
(macam takder org  laen plak yg blh ditengok)huhuhu......
Alasan ke tiga,tak der kerja nak buat + boring coz student cuti, 
(padahal kerja berlambak setinggi gunung everest lagi tuh menanti untuk disiapkan)

hoh!!!! sengal tol laaa beralasan banyak2 nih...... okei. itu kisah di awal minggu.

Ahad....isnin....selasa...rabu....adalah hari hotzzz...memang nak gigit orang jer. Tapi,itu hanya perumpamaan sahaja yer,no feel la nak gigit org...huhuhu.... Mengakhiri hari rabu(lbh kurang kul 5pm,tiba2 jer mood jadi baik.  Rasa macam nak cium2 orang plak...tapi xdop mangsa yang sesuai. So,niat terpadam je laa....huhuhu...

Malam tu...mood lagi baik...coz bertambah tambah tambah plak dapat dengar good news....untuk yg ke 2 pada hari itu..... Rasanye malam tu tido sperti tersenyum jer.....haaaa....senyumm....senyummm...senyummm laaaa.....(sy tau....awk yg membaca tu sdg tersenyum...heeee...kiut nyeeeeeee awk senyum!!! nah...kisz utk awak..mmmuahhhh).......
Dan,petang tu jugak,saya terima something.Chantik laa jugak...ermmm...okei laaa.... whatever laaa...sy beli ngan duit sy sendiri....untuk saya jugak....sy yg nak pakai....ade aku kesah?? kau ader???? takder kan?? kan???kerana itu lah perbelanjaan ku meningkat dengan mendadaknye untuk bulan nie...huhuhuhu.......

Pagi khamis....lagi2 laaa bertambah good newsnye.....Yessssss...senyum lagi....(macam iklan 4G tu yang senyum lambat2 tuh.....)

Petang khamis.....ooooooo yesssssssssssssssssss......saya dapat!!! yeayyyy dapat jugak akhirnye. Terharu laaaaa...sangat2!!! Time tu rase macam nak peluk cium Harith Amjad!!!! Teringat mukanye yg kiut miut n mata nye yg besau punyer...heeeee...geram!!!! Sy nak balik kampung laaa nanti coz orang tu dah ade teman hidup...sob...sob...sob..... Itu laaaa yg saya tunggu. Dan dengan jahatnye,saya telah membuat satu permintaan.....small thing jer. nasib baik ditunaikan....

So, hari jumaat tu....enjoy laaa sepetang + separuh malamnye.....hehehe....

Sedikit tentang MyBook of Record 2010: 
Hari jumaat 10/12/2010 antara jam 4pm hingga 8pm:
Pencapaian 1 _Telah keluar masuk kat ECM 3x..maksudnye,sy masuk 3x n kluar 3x antara 4pm hingga 8pm.
Pencapaian 2_Telah 4x parking kereta ditempat parking yg berbeza.
Pencapaian 3_1x masuk ke ECM xlebih dari 30 minit(mmg window shopping laaa)
Pencapaian 4_Telah membayar kos park sebanyak RM5 jer utk 4x parking.
Pencapaian 5_Telah meronda dalam Megamall dalam masa 20minit jer(1st time perkara sebegitu berlaku dalam hidup saya)

Pencapaian ke 6_Tarikh hari ini 11/12/2010 adalah ulang tahun kedua saya bersamanye......2nd place untuk mencari rezeki......2nd time untuk...jatuh chinta lagi...lagi lagi ku jatuh chinta!!!!ahakssssss

Sangat berharap semoga dia tidak akan lupakan saya. Saya tetap ingin jadi yang pertama walaupun dia dah ade yang "ke dua" untuk menjadi matanye yang ke tiga.......


Pertama....ke dua...ketiga....saya rase sgt2 bijak coz boleh kaitkan 3 perkara penting dalam hidup dia.... (uwekkkkkkkkk....perasan...ngader2 tol ar)

08 December 2010

Tiba-tiba......

Tiba2 sy upload pict NIKON D3100, dah tau tak mampu nak milikinya, ade gambo pon kire okei la yer..hik3...

Yesss....akhirnya......

Saya dapat calling dari someone yg memang saya tunggu..

Tapi...sy tak pasti samada sy akan terus gumbira atau tiba2 dia akan membatalkan permintaan sy...

Saya sangat2 berharap dia akan terima saya.....please!!!!

Semoga kegembiraan saya nie akan berkekalan...hopefully...huhuhuhu.....

Perbelanjaan untuk gaji bulan NOVEMBER

Duit...pitis.....mengalir seperti air....huhuhu..malah,lebih laju dari air....

Bila aku kira-kira...rasenye bulan nie paling banyak berbelanje....

sangat2 bangga bila boleh berbelanje dengan banyak.....
asalkan balance gaji ni mampu bertahan hinggalah dapat next gaji....
sangat seronok okei bila boleh ber'sopim' banyak2.......
especially bila boleh guna kad....

Dengan bangganye aku nak umumkan...aku lebih suke beli-belah bayar dengan SEKEPING KAD... xperlu pening2 nak kira duit...hahaha......

Perbelanjaan bulan nie yang aku ingat laaa.....

-Beli kain 2 pasang RM 130.00 + RM 120.00= RM250.00
-Barang peribadi + penjagaan diri RM300.00
-Lesen RM60.00
-Bill Broadband RM 60.00
-Bill tepon RM 60.00
-Rumah sewa RM100.00
-Debit to CIMB & EASY RHB RM 300.00

TOTAL = RM1,130.00
***Bila dah ade balance tu...mula la terkia-kial nak belanje...siap kena mintak sedekah lagi ngan insan2 terchinta.....nasib baik laaaa mak saya ade duit...ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

***Yang paling cedeynye....bulan ni takder saving...kelaparan laaa cik ASB & encik Tabung Haji sy....huwaaaaa......

_tapi,saya pelik. kenape last month sy mampu saving hingga 3/4k? Adekah kerane sy terlalu marah dengan diri saya???? hummm...persoalan untuk saya sendiri yang perlu menjawabnye!!! sengal betoi laaaaa......ketuk paler kang!!!!! ngokngek laaaa.............



kredit to cik nemo sy yg sngt kiut coz telah menampung kehidupan sy selama 1 minggu.

04 December 2010

haa.....kawin cepat2 yer!!!

Semalam....ade orang berkata:kawen cepat2 yer 2 ore nih.....itu satu statement atau arahan???
Tapi...saya terima nye sebagai satu arahan...hahahaha... yup,kawen cepat2!!! Akan dikahwini bila dah mampu untuk berkahwin.

02 December 2010

......30 minit jer.....


Kalau keluar dating perlu lama2 ke??
Kalau keluar dating mesti pergi makan or minum ke?
kalau keluar dating perlu pakai lawo2 ke?
Kalau keluar dating perlu pergi tempat grand2 ke? contohnye pergi restoran @ kedai makan @ shopping complex @ pantai @ pulau....@ape2 je la tempat yang kamo biasa pergi dating.


Actually...boleh jer g dating kurang dari 30 minit..hahahaha.... agak pelik laaa.....aku sendiri pun pelik...kuank3....

Jam 8.40pm bersiap-siap...pas tu lbh kurang 8.50pm gerak....menuju ke destinasi....SHELL chendor....hik3.... sambil tu...berbual-bual.... sampai kat SHELL...aku tunggu dalam kreta.dia g bayar kat kaunter.isi minyak jap. Pas tu g parking kat sebelah kedai shell tu.... masuk dlm kedai coz nak redeem bonuslink.... tp offline la plak...so, alang2 dah masuk kedai tuh....amik masa 5 minit untuk belek2 la sume barang yang boleh di redeem. ade yang bekenan tapi biar je dulu.....kuank3.....

Pas tu...naek kereta.....dah kenyang,xperlu makan or minum.so, terus balik rumah. Lebih kurang kul 9.20pm,dah terpacak kereta kat depan rumah. Sambil tergelak-gelak....aku cakap:xpenah pun kuar kejap cam nih...macam naek kereta saje2 n then orang hantar aku balik...hohoho....sangat sekejap. macam xberbaloi plak amik masa nak bersiap,pas tu keluar sekejap jer.nasib baik laaa pakai teramat simple. kang xpasal lak kena perli kat orang tuh kalau pakai lawo2...hukhukhuk.......

Pendek kata: aku naik kereta and then pergi dating dekat SHELL...kih3......

01 December 2010

senyap...senyap.....


ish...mane sume orang menghilang??

ditunggu...tunggu...tunggu...semua senyap....tup tap tup tap...dah settle!!! 
arghhhh...gerammmmmm.........gurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
kalau dah follow blog,boleh tau tuan punye blog tuh ade update or tak.

TAPI.....

Kalau follow orang....kita tak pasti orang tu akan terus maju ke depan atau suddenly undur ke belakang...
kita tak tau okei!!!!!

******************tentang perasaan******************

keadaan yang sangat2 mencengkam jiwa......kerja...kawan....arghhhhhhhhhhhhhhh.........................................
shhhhhhhhhh....senyap!!!!!!nanti rahsia aku terbongkar. SEKIAN. setakat ini sahaja luahan perasaan ku.

29 November 2010

Suke cari pasal dgn saya......

hehehe.....
dia cakap..."awok nie...suke cari pasal ngan saya ek? sajer jer kan wat saya gitu???.....
saya menjawab laaa....."dah tue,ngan awok jer saya boleh cari pasal. takkan saya nak cari pasal ngan orang lain plok??
dia cakap..."doh tue,bakpe awok tnya gitu? bakper cakap gitu ngan saya???
saya menjawab lagi..."saya saje laaaa...gurau jer...sowi ek" ....
coz time tue mmg sy xder benda nak dibualkan....huhuhu...saya cari pasal ngan dia laaa......

28 November 2010

Pilih yang mana ek???

Tadi....ade berkenan beberapa kain pasang....harganye????
huuuuuuuuuu....mampu dibeli.
Sepasang RM130.
Belian ke2 RM120.
Belian ke3 RM115.
Tapi...tak tau nak beli yang mana.

PILIHAN 1 Warna putih bunga2 pinky
Sangat2 berkenan untuk baju tunang....hehehe

PILIHAN 2 - Putih bunga2 silver
Pilihan 2 untuk baju tunang jugak!!!!

PILIHAN 3 - Hitam bunga pink
Yang ni tak sesuai utk baju tunang...tapi boleh laaa untuk wat janggok!!hik3

26 November 2010

Kisah wiper

Selama saya hidup....hari ni adalah first time dalam hidup saya boleh tengok macam2 ragam pemilik kereta untuk memastikan cermin keretanye clear especially time hujan...hehehe........paling senang, kereta tu mesti ade wiper yang berfungsi......okei....di ulang sekali lagi,wiper yang berfungsi...hahaha

Hari ni....dengan excitednye pergi kuantan,lokasi yang dituju adalah Kompleks Teruntum.....hummmmm..... ade laaa hajat besar pegi kat situ... Masa on the way ke sana,hujan lebat yang amat...kereta tu gerak only 60km/jam....slow yang amat...huhuhu...... Nasib baik wiper kereta cik Lela okei.....clear la encik sajid drive.

Sambil bergelak ketawa n bual2 tuh......encik driver ni pecut laaa n take over satu kereta@teksi sorang pak cik. kitorang dalam kete ni gelak laaaaa.....first time tengok benda pelik. Wiper kereta berbentuk tangan......hahaha.... Percaya tak??????hummmm,,,,mesti tak caye kan?kan??? Betol laaaaaa....wiper kereta@teksi pakcik tu bentuk tangan!!! Coz dia sambungkan wiper original dengan tangan dia. Pendek kata,pakcik tuh buka cermin kereta sebelah kanan and then tangan dia pegang wiper yang patah n wipe cermin kereta sambil drive....kuank3...itu situasi pelik bagi saya coz xpenah tgk org wat cam tu......itu kisah pertama.

Hehehe...kisah yang ke 2 ni xlucu pun,tp aku pun xpenah tengok gak. Time tunggu traffic light. Jalan yang bertentangan dah hijau, suddenly ade kereta lalu n nampak laaa kat wiper dia tuh ade something. Rupanye tuan kereta tuh dah bungkus dia punye wiper dengan kain....so,kain tu jd wiper. Tapi, sy sgt2 kesian ngan pakcik teksi tadi laaa....tangan dia jd wiper....hohohoho
sila klik Maklumat Lanjut mengenai EASY by RHB

catitan: Ke kompleks Teruntum mencari masa depan.EASY. Alhamdulillah,dah settle. Itu adelah 1st time jejak kaki kat situ after sy abes study kat KMPH on April 2005, byk ler perubahan.Kompleks tu da maju, kalo dulu macam berhantu je.huhuhu

24 November 2010

Kembali terjalin

Hah....betul ke?
Ermmmmm....betul kut.....ha'ah...betul laaaa.......
Cuba la percaya kat diri ini sikit.....hik3.......
(ntah laa nak yakinkan sape plak suh pecaye kat aku nih..wahahaha)
Hummmm................thanx je la.
Sekian. Lab u so much!!!!
 

23 November 2010

Susah ke?

Perasaan tetap sama.... susah nak diubah. sakitnye masih lagi ku terasa..............sakit menda dok tahu laaaa...tapi gak sakit laaa... Kalau pegi jumpa encik Doktor pun,xboleh kesan gak kena penyakit ape....Maybe penyakit misteri kut..hummmmmm......

Hummmm...susah nak terima keadaan seperti sebelum nie...Ha'ah...susah...aku je yang rasa coz memang suke pendam. Cerita kat orang pn, blum tentu orang akan faham. Orang hanya akn dengar and bagi nasihat sikit....Aku????hummmmm.....sakit oooo....ingat senang ke nak lupa?????
Tapi...orang kata....lupakanlah kesalahan dia yang kecik tu....dia kata:baru sekali buat cam tu kan?huhuhu.....

p/s: catatan orang yang sedang kechiwa. ;(

22 November 2010

Pak cik nelayan berkata.....

;.) Catatan ini berdasarkan peristiwa pada 14 November 2010 antara jam 1900 hingga jam 2140 pada hari Ahad.

Sedikit rasa terkilan ke atas apa yang telah dihadapi pada tarikh & masa di atas. Peristiwa yang sangat2 tak patot dilalui apabila ditinggalkan olehnya.SEPI. Di awal jam 1900,diriku telah ditemukan dengan 2 orang pak cik nelayan.yang xdikenali hati budinya...entah ke baik or tidak...itu tidak diketahui. Tapi, kalau lah pak cik itu xbaik...dah lama la diri ini di culiknya & maybe dicampak ke sungai nun....hummm....tapi syukurlah, diri ini mampu lagi untuk mengupdate blog ari nie..... Yer...pak cik nelayan......thanx coz menemani & berbual sehingga lah diri ini selamat sampai ke destinasi.

***Di ceritakan pada hari tu buat pertama kalinya tak usung cik lappy balik rumah....dan sehinggalah terasa sangat2 sunyi & jiwa tertekan coz tak dapat meluahkan prasaan yang terpendam & terbuku dihati...sangat2 tertekan okei.....***

Kalau dalam citer tudung express...mak cik tukang sapu tu selalu cakap..."kalau train yang kamu dah tunggu tu terlalu ramai,buat ape nk bersesak-sesak...tunggu je laaaa train yang lain....kalau rasa sesuai,kamu naik je laaaa"....... So, bila teringatkan kata2 mak cik tu...agak sesuai laaa ngan keadaan aku sekarang. Tunggu...tunggu...dan tunggu......huhuhu........Masalahnya,aku ni tunggu bas. sekali terlepas,malas nak tunggu yang lain. kalau naik train xpe laaa...sekali terlepas,dah tunggu akan tau jugak bila next train tu akan tiba coz always ade ikut jadualnye...huhuhu.... So, in a relation(dunia coupling) pun cam tu jugak laaa...kalo dah berebut ngan orang lain susah jugak...dan kalau dah terlepas tu,biar je laaa...anggap je bukan jodoh. nanti akan ada plak yang lain menyusul...hehehe....

~..~..~Ini kisah semasa sedang menunggu bas~..~..~
Nak dijadikan cerita....dia xboleh hantar diriku ke bustop....okei...aku xkisah coz boleh mintak tolong orang lain. Then nida anto diri ku.Time sampai tu ade laaa 2 org pak cik nelayan yang diceritakan di atas. Dalam banyak2 benda yang duk sembang ngan pak cik nih...ada laaa kata2 pak cik yang sangat2 menarik minat aku...hehehe.....
"Kita (merujuk kpd sesiapa saja) kalau nak pergi jalan jauh(perjalanan jarak jauh), pastikan bila sampai tu hari dah cerah"...kata pak cik tu. Maksudnya,kalau nak berjalan jarak jauh....kita bertolak lewat malam xpe, asalkan bila kita sampai ke destinasi di siang hari..... Lagi satu,pak cik tu pesan...."Orang pempuan bahaya balik malam2 sorang2...risiko tinggi laaaa....." Masa dengar ayat tuh,ade la rase berdebar sikit (dalam hati duk oyak,sabo laaa...maybe jap lagi dia datang teman laaa)...masa tu dah dekat kul 8mlm...... 

Suddenly dia muncul...entah dari mana...sangat2 terkejut bila aku pusing kiri,dia ade kat sebelah. Rase macam nampak hantu lak(walaupun aku xpenah jumpa...huhuhu)...... Time 2 hanya TUHAN je tau perasaan aku...bercampur.....MARAH....SEDIH...GERAM....semua ade....huhuhu....... 
Kerana ade pak cik nelayan,aku pendamkan semua perasaan tuh....bersuara + bercakap tanpa ade perasaan untuk menghormati diri dia.....
Kerana ade pakcik nelayan...aku rendahkan jugak suara time bercakap dengan dia.....
Kerana ade pak cik nelayan....aku hormati dia coz datang nak temani aku...... Dia "terselamat" hanya kerana pak cik nelayan.

Sesi luahan perasaan....tiba2 jer ade kereta berhenti betul2 tempat aku duduk. sangat2 terkejut. Time tu rasa macam mau gugur jantung...hancur luluh hati & perasaan...bertaburan kat lantai...sampai tergolek-golek gi kat jalan raya...huhuhu......sangat sebak okei...... Masa tu sangat2 perlukan orang lain untuk mengadu....sangat2 diperlukan. Then, aku dengar orang sebut nama ku...fuhhhhh...gugur air mata!!!! Padahal time tu xde plak aku rase air nak tumpah(maybe dari bumbung bustop la tuuu).......... Biarlah dia rasa bersalah.....
***hummmmmm....susahnye mau share prasaan sendiri ngan orang lain.....ku pendam je laaa....MY HEART, My FEELINGS laaa.....****




14 November 2010

dan....bila esok?

Bila esok.....15 november 2010. 
Saya akan meninggalkan segalanye...................................................... sehinggalah saya akan kembali (maybe) pada 21 November 2010.........................................................
Ku x ingin dihubungi....akan ku pastikan talian tidak dapat dihubungi..... 

Dan...bila esok.......aku kan terus mendiamkan diri.......
muhasabah diri.........
Semoga......pihak2 tersebut akan menyedari dan menghargai diri orang lain....

10 little things about broken hearted

Broken hearted is not a big deal
Broken hearted is the way to find a new way in your life
Broken hearted teaches you how to cry and stop it as soon as possible
Broken hearted makes u know how smart u are and how stupid u are in some in some ways
Broken hearted  gives a chance for musician in writing a melodramatical songs
Broken hearted makes ur friend who always tries to be funny being usefull
Broken hearted is not like what u seeing on television
Broken hearted? Oh you can pass it dude
Broken hearted. that's why ppl creates emoticon on Instant messaging
Broken hearted. It's funny when you think that u're not better than other.but u have to right to be better soon
.

Burger Rm 1.50 sebijik.

Heeee....td kul 3.15 lebih laaa.....
saya bersama kak jaa, kak lela n kak norma makan burger kat koprasi.....
Rase macam budak2 skolah plak g brjemaah makan...hohoho....
Dah kenyang makan burger....alhamdulillah....dah berkurun xmkn burger...huhuhu.....
So,ari ni tergoda ngan burger.....burger biasa jer,tp best coz makan berjemaah + ade prasaan takot2 terkantoi ngan bos. Tadi tuh line clear laaa...bos pegi meeting.ngehngehngeh........
Ngulor time keje....hahaha

hooo...sedap tuh!!!! Tapi burger yg dimakan tadi,biasa2 jer. simple sangat2!!!!

11 November 2010

....guris....

.....Guris.....

....Diguris.....

.....Diguriskan....

.....Terguris....

.......Mengguris........

......Terguriskah??......

PengGURIS......

Betape menunjukkan perasaanku wahai encik GURIS........sedang dihinggapi perasaan shewwel sheperti ini!

10 November 2010

KUnjungi lagi

Yessss..............Akhirnya.......on date 9/11/2010 jam 2130......(baru sekarang teringat nak update pasal nie...hohoho)

Sonstar dikunjungi lagi.....

Hanya order white coffee hotz 2 cawan............

Hujan renyai-renyai......sejuk-sejuk........

Ingat2 lupa....maybe dah dekat 1 thn xberkunjung kat situ....hummmmm......coz dah jumpa lokasi lain yang best untuk bual2 kosong........heeeeeeee......lebih suka memilih haluan kiri,jarang pilih haluan kanan... Haluan kiri ke kuantan, haluan kanan mesti la bandar TAXES.....wahaha....

***Sonstar....perlu dikunjungi lagi coz itulah 1st place yg dibawanya......sangat sesuai untuk berbual-bual..... berbisnes..... melayari internet..........

09 November 2010

Kenangan....

Teringin untuk mencoretnye................


..........Tapi.............

Perlu menjaga hati

Biarlah terpendam dan biarlah ia berlalu sepertimana berdetiknya jarum jam......setiap saat ia akan berlalu dan tidak akan berpatah balik.......

Kenangan:takkan berulang.

Debit card???

Ade ke patot sorang cashier kat 1 kedai nie xreti nak guna debit card???maksud saya xreti nak guna mesinnye tue......
ish...ish...ish...memang patut laa...memang ade yang xreti guna mesin debit card....hummmm....
Kalau xpandai nak guna mesin untuk debit/credit card tuh,simpan je laaa kat bawah kaunter. Biar ler orang tak tau yang kedai dia tu ade provide untuk 
VISA or MASTERCARD.....
Punya la baik planning aku nie xmau bayar cash.....last2 cashier tu cakap xpandai guna mesinnye....hohoho... Muntah jugak ler cash aku nie...berlari-lari plak duit nie coz dah panas merempat dalam purse nie....kuank3
Mak saya ajar,kalau nak bayar guna card,make sure ready dengan cashnye jugak.So,saya ikut laaa cakap mak saya....hehehe.......kalau time saya tergedix-gedix nak bayar guna card,means dat time tu cash saya banyak.....hahaha..... Tapi xtau la plak balance tuk debit card nie ada berapa juta sen....huhuhu....xtau camner nak cek balance.......huhuhu..

Ada sape2 yang boleh tolong saya check balance untuk DEBIT CARD ?????

08 November 2010

PENGUMUMAN LAGI - SEMAKAN M-TEST KPLI

Pengumuman ini ditujukan khas kepada sesiapa yang telah memohon KPLI....kalau tak isi KPLI,xpayah la nak cek ek....hehehe....

SILA KLIK  SEMAKAN M-TEST KPLI JANUARI 2011

Semoga anda BERJAYA!!!

06 November 2010

Secret of life;(

Huarghhhhhhhhhhhhhhhhhh....................huhuhu....

I'm really really ANGRY......so BAD!!!!
When someone is talking to you or story to you about something......sometimes they will stop the story and then for sure suddenly we are the GOOD LISTENER asking few question coz want to know whole the story right??? Also show that we are really excited want to hear something either sad ending or happy ending or anything.......atleast the story having ENDING...whatever,coz a GOOD LISTENER only will comment after the story finish.... 
Okey......the statement above about the story and lastly got the ENDING.......Fine,nothing can be argue or asking.
BUT,how bout this situation.....when you are trying to hear about something....whatever,happy story..good news...or anything.....

Example: Please understand the situation and don't try to do like this....watch your word before chit chat.  
Story person: "I bought something for you...." (When someone said like this...and the talking person silent....)
GOOD LISTENER: "Something?? What...please share!...."(For sure we will asking  simple question like this)
Story person:.....SECRET laaaaa.......
Good Listener:.....say laaa....please....(this person so patient and didn't know about the secret)

******CONCLUSION is.....STORY PERSON don't understand what is SECRET and this person cannot keep the SECRET as a big responsibilities...also he/she too much EXCITED want to tell something but he/she want the Good Listener plus plus more EXCITED about the news/story.......so good.

for me: If you really know the meaning of SECRET,maybe you do not use the term right??? And you will story straight to the point.....BUT if you don't want to create the term SECRET....don't try to GIVE A KEY POINT and let the story or news deep in you HEART untill the time is coming and you will story it to your lovely ones.


.....REALLY appreciate anything given by HIM.........Love you with the name of 4JJ1!!!

04 November 2010

Berkecamuk plus plus+++

Ingin diingati dan saling mengingati....tapi seperti sendiri jer prasaan tuh...SEPI.
Pada tarikh ini.....malam ini......kisahnya begini......
*********kisah antara DIA dan DIRINYA*************


time 2 lebey kurang kul 9.30 pm, 4 November 2009,…..ikut jam kt malaysia laa….
after pegi bank in-out duit…4 de 1st X tuh….on dat nite…hanging wif dat person…ensem guyz......hummm….

1st X for:
     > 2eyes+2eyes…
     > 1face+1face…
     > supper…
     > 4/11/2009
     > 9.30 pm to 10.40 pm…
     > spending de nite…

###*****Ceritanye bermula*****####

******** hummmm….lamanye…xmau take order ke???
* alaaaa…nk suh choose sumting de best ler tuh…tnggu jap…myb nk bg kita duk cni lama…huhuhu
> ehh…xbley duk lama…u girl..i kna anta u blik awl…
* ooo…okei…
> da 2 want 2 eat wat???
* drink jer kut…
> hot or cold??
* ermm…sumting hot..necafe tarik…xbley minuman cejuk time ujan… u?
> milo panas…nk mkn x? roti bakar?? or nk try sup? bhun sup best….
* roti je laa…
> bhun sup best laa…kita try k…
* erm…okei…1 or 2? tp i da knyg….
> humm….1 je laaa…share.. (gedixnye rase.....baru je kluar sekali da nak share.....)
 
……..waiting….
* heee…nsib baik cwn kecik…
> ha’a kn….
……..waiting few minits…..

* haaaaa…besar nye mangkuk nih….mcm email yg kwn i anta…. hummm…nsib baik order 1…
> mati laaaa nk abeskn….
* hahaha…u mkn ler sorang….i tgk jer k…hehehehe….xtringin pn nk try cz da knyang….
> alaaa…try some je….
* hummm…best ke?
> kalo nk tau…try sndri k…
* tapi kan…knp sup nye kaler merah??? mcm tomyam jer..humm… i try some la…huhuhu… hah…manis…pelik r…
> aik…kn ke org klntan suke manis??
* hey…sowi skettt…not me…n xsume org klntan cm 2 k…huhuhu…tlg la change ur mind bout sume org klntan suke mknan manis….xsume la cm 2… hummm…agak hangin ler bla dgr statement tuh!!!
> ouh…okei…i’m sowi… laaaa…bdk nie..mkn ler..xkn tgk jer…
* jap…i tgh choose sumting….carrot…hahaha….i juz want 2 take dis…
> hah…carrot jew???
* yelaaaa….at least..i mkn jg…hehehehe…kna amik ati kwn laa…time org nk blnja tuh…xbaik tolak rezki…

…….suddenly……………….

> hummmm…surrender….xmampu…mcm nothing change in de mangkuk… bley jual balik nih….
Lastly…dia kata, mcm xgerak pon mknan in de mangkuk…..aku kata, xluak…huahuahua….bhasa yg brbeza tp mksd sma…but, bg aku…prkataan xgerak tuh sangat pelik…hahahaha….
*
*
*
> ehhh…budak nie…berangan lg… dah..jom balik…kan org rumah kata pe lak kuar lama2….
* ye laaa…. nk blik pon nie…

>>>>> next day……same as b4….

but…ade slow talk skettt….from heart 2 heart….hahahaha…hujan yg agak lebat…syahdu btol…best bley tgk ujan….sambil2 share story…in planning nk blik kampom dis wekend…but,banjir ooo…huhuhu…nsib baik la ade gak ‘my bro’ nih…bley teman…tp aku kna byr caj every month…..hohohoho…..
>>>i love my broadband……huahuahua…dia milikku sorang jer….

P/s: Sekian sudah perkongsian cerita di atas....semua jalan cerita telah ditokok tambah untuk menyedapkan jalan cerita ini...hik3..... Cerita ini tiada kaitan dengan ex-boy awek @ ex-girl boypren....hohoho......sangat2 berkait dengan yang sedang dan masih bercintan cintun....mmmmuahahaha

Manfaat....

Panduan Tambahan ni saya dapat dari encik kekasih.......dia forward email yg tajuknye agak sensitif laaaa tapi diselitkan jugak ngan amalan2 bermanfaat nie yang kita dah lakukan tanpa ketahui manfaatnya untuk diri kita.....hehehe....

****Renung-renungkan.....selamat beramal*****

1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo'a.

2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah 'olahraga'. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do'a.


3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan 'kata kunci', "Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii" (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku). (HR Ahmad).- DOA TENGOK CERMIN


4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.


5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis.. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.


6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.



"Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..." Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusia lain...

03 November 2010

Jodoh:Jangan mencari terlalu sempurna...♥

Jika kamu memancing ikan....Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.


Begitulah juga .........


Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...


Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu. ...Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....


Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.


Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.


Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU..MENGASIHIMU. ..Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.


Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Kamu juga yang akan MENYESAL.....
~renungan bersama~

**sumber: https://www.facebook.com/note.php?note_id=10150289354450431&id=1698678782

02 November 2010

Warranty???

Hah...nasib baik ade warranty.....

 Boleh tukar lama dpt baru.... Tapi xlama sgt pun....in 24 hours...baru beli n then rosak..ish3....
Semalam dah tukar....hummmm.... Nasib baik mereka itu senang berkira.
Yang seronoknye.....tuan punye barang buat taktau je....nasib baik ade orang caring.... haaaa...ngan barang tu skali dia tlg caring....heeee...bagos...bagos......saaaaangatttt bagos!!!!!! Malam tu,dia agak moody....tp mampu lg control tahap emosinya...... nasib laaaa ade cik ketenangan yang suke pot pet pot pet...mmmuahaha
Gambar Perhiasan






****sikit-sikit.....lama-lama jadi bukit....tapi kalau saya simpan duit sikit2...lama2 saya nak duit tu jadi DUIT jugak....tak mau laaaa duit saya simpan tu jadi BUKIT.......heeeeeee

31 October 2010

Merubah Diri Sendir

Merubah + mengubah diri sendiri.........
tanda2 saya mula merubah diri adalah:
  1. Tidak memberi respon even sumting yang menggembirakan
  2. Saya telah buat tidak tahu apabila di usik
  3. Saya buat2 tidak dengar
  4. Saya tidak memberi feedback + komen tentang sesuatu
  5. Saya menjadi kaku sperti batu ditepi pantai
  6. Saya seperti tunggul kayu dikawasan pembalakan
Okei...kepada yang sentiasa mengerti....saya telah memenuhi kriteria di atas walaupun kehidupan saya normal.....

"Bila tanam pokok...kena letak baja....kalo pokok tanpa baja,xsubur laaa......"

28 October 2010

PENGUMUMAN!!!!-eXAM PTD & KPLI 13/11/2010

KEPADA SESIAPA YANG ADA MINTAK POST PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41............................

SILA SEMAK STATUS ANDA.

SILA KLIK Semakan Panggilan Peperiksaan PTD Gred M41 untuk mengetahui status anda.

SILA KLIK untuk Kalendar KPLI Ambilan Januari 2011

26 October 2010

Oktober....Bulan Kawan saya kawin (^,~)

This month..... OCTOBER.... every weekend.......fly away going everywhere... Hummmm....fly away kah???
Erkkkk...lebih kurang laaa....dengan kata lain...jalan2 sambil menghiburkan hati....heeee.....serunok tau boleh pegi jenjalan... Biasanye,kalau weekend jer mesti ingat nak tido....huhuhu....tido...makan...tido makan....tidoooooooooo....................................................................


Hari itu....16 Oktober,pegi majlis kawin kawan saya laaa....dengan slumbernyeeeee pegi majlis sebelah pempuan. kawan saya tu lelaki laaa....gantalmen....macho...cool....hah...semua ade laaaa(dia bos saya...kena la puji bnyk2....ahakssssssss)

On dat day we all pegi naik polo...hah....polo merah laaa!!!! 3 aweks cun di bawa oleh sorang macho-man dengan menaiki polo merah cik teah...... 4 orang lelaki yg ensem2 (ehhhh...ensem ke??huh...bia laaaa...kasi ayat2 best sketttt....gurrrrrrrrrrrrr) nek polo encik B....fuhhhhhhhhhh..... Macam golongan kaya lak...ngeh3....

Whatever laaa.....yang penting...pas pegi majlis kawin tu.....kita pegi lak majlis sopim2 bersama warga Malaysia kat ECM.....(hah....cari sndiri laaa ECM tu ape ek!!!)
Gdin, Ery, Bullah, Muslim, Keman,Cik Ana, Cik Teah & Cik Aima.
kLIK here: Cik ana de latest!

************ini cerita di kuala terengganu lak yer******

Tarikh itu....23 OKTOBER 2010....mjlis di rumah kawan saya...iaitu bos saya selaku lelaki yang diceritakan di atas..... CONGRATULATION to En. Khuzaimee & Pn. Diana  "Semoga ALLAH memberkati kamu dan melimpahkan berkat kepada kamu dan menghimpunkan kedua kamu di dalam kebaikan"
......................................amin.............................................................

Sangat ceria & meriah la coz dijemput all staffmates untuk memeriahkan majlis....hehehe.......
 Klik Here utk Tengok gmbar encik yang kawin + kawan2nye
"Semoga bahagia hingga akhir hayat"
ini lah wajah2 mereka yang turut memeriahkan majlis.......opssssss...tapi pic mereka belum edit lagi laaa....next time lak ek...huhuhu (dalam proses pembinaan)


Da kenyang2 tu....kita yang keboringan and sementara ade kesempatan & masa yang masih panjang...telah planning untuk ke kuala terengganu...suddenly stop kat Masjid Terapung........chantik all de picts snap by encik jidin & cik teah.....(maut kissing 4 both of you...mmmmmuahahaaaaaaaaaaaaaaaaa)

Keceriaan dibaju saya....mmuahaha

Klik Here to see pict Masjid Terapung

Da abes posim2 tuh.....kita bertiga (cik ana, cik teah & encik driver bergerak ke Pantai yang dekat Airport tuuuu......kononnye nak makan spesis makanan laut yang dicelup tepung......tapi,xbest laaa...hukhukhuk.... xpuas hati laaaa.....goreng sendiri lagi sodapppppp tau!!!!....(tapi malas....ngeh3....makan yang org lain buat lagi senang kan????) Opssss...tertinggal la 2 org person nie.....adiknye en.jidin (ikin) dan kawan beliau (encik Dehe) pon join jugak time makan2 ditepi pantai........ngeeeeeeeeee............cik Teah belanje....sangat2 senang hati!!!!!hik3

Lastly,sampai kat rumah saya tuh da kul 10 lebih....hummmm....sblm tu pegi sambung datims lak kat kuantan....bukannye sampai bandar pon......pegi makan kat Restoran Bag**....heeeeeeeeeeee..........

#$**** Dah tau pict xbrape nak clear...saje nak mengaburi mata masyarakat....wahahaha

25 October 2010

Take me away with you.....

Silver Moons and paper chains,
Faded maps and shiny things.
You're my favorite one-man show.
A million different ways to go.

Will you fly me away?
Take me away with you,
My love.

Painted scenes, I'm up all night.
Slaying monsters, flying kites.
Speak to me in foreign tongues.
Share your secrets one by one.

Will you fly me away?
Take me away with you,
My love.

Now I cant think what life was like
Before I had you by my side.
Cant say what I'd do without you,
Knowing what its like to have you.

Hidden walk ways back in time.
Endless stories, lovers cry.
In my mind I've been set free.
Will you take this Journey
You and Me?

Will you Fly me away?
Take me away with you,
My love.

Fly me away with you,
My Love.

Take me away with you,
My Love.

21 October 2010

Kenapa anda mengganggu ketenangan saya?

Ketenangan....
Yessss....ketenangan...tanpa gangguan......disaat aku dah mulai tenang & senang dengan status aku sekarang....

Kenapa???....kenapa????....Kenapa kamu mengganggu hidup aku????hah!!!! kenapa???? eeeeeeeeee...rasa mcm nak mengamuk jer... huarghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Saya paling tak suka apabila kebahagiaan saya direntap.... ehhh....direntap???? ha'ah.....DIRENTAP!!! dengan kata lain,diganggu-gugat!!!....saya tak suka!!!! Kamu telah mengganggu perasaan saya....kamu dah mengganggu kebahagiaan saya..........Kamu tahu tak???Aku ni boleh buat kamu bankrap?????dengan kata lain...MUFLIS!!!

Bila dah ada yang sudi memberi kamu makan...jagalah orang itu....janganlah kamu membuatkan dia susah hati kerana perlakuan kamu yang sangat-sangat-sangat-sangatttttt B*D*H!!!!!.... Yer....kamu sangat bodoh kerana tidak tahu menjaga & tidak tahu menghargai apa yang kamu sudah ada...

Janganlah kamu terlalu cepat menilai orang yang baru kamu kenali.... Janganlah kamu terlalu percaya dan terlalu mengagungkan orang yang baru dikenali itu... Janganlah kamu memberi terlalu banyak "harga" penilaian akan dirinya......Janganlah kamu mudah percaya.....

Kerana aku tahu mereka semua hanya menjadikan kamu sebagai TEMPAT PERSINGGAHAN sementara menanti YANG LEBIH BAIK...Apabila orang yang lebih baik & mampu memberi lebih banyak dari apa yang mereka telah ada....KONPEM kamu akan ditinggalkan kerana kamu hanya BATU LONCATAN untuk mereka mendapat sesuatu yang lebih baik...... Ya,semua orang inginkan yang terbaik dalam hidup..... Dan kamu akan menyesal apabila DITINGGALKAN kerana tak mungkin akan ada pengganti yang lebih baik dari apa yang kamu pernah ada.......setiap orang punyai kekuatan & kelemahan sendri.....perkara itu kamu mesti MENGERTI.... Apabila sudah ditinggalkan,tak perlu lah kamu menyesali perbuatan itu dan janganlah kamu cuba mengejarnya kembali...... Yesss....jangan kamu kejar!!! kerana dia sudah mendapat yang lebih baik!!!

huarghhhhhhhhhhh.............aaaaaaaaaaaaaaaaaa................................
Actually...aku sangat STRESS....TERTEKAN dengan pihak ADMINISTRATION yang St***d..... Lemb**.... Otak singkat........Belajar tak tinggi mana pun....berlagak jer!!!

.....Huhuhu...betapa aku sangat marah dan tidak berpuas hati dengan perlakuan kamu wahai PIHAK ADMIN!!!!!

18 October 2010

Dia bagi.....untuk saya.....

Back to de moment.....kisah tentang semalam.....lebih kurang jam 3.00 petang.....

*ermmmm....lapar laaaa......
>jom jalan2....cari rezeki penuhkan perut.....
*Ade apa2 pesanan tak?
**Beli je laaa apa2 pun...awak yang beli....saya terima je laaa.......

................few minutes later.............

*ini pesanan awak...huhuhu.....
**saya tak nak yang ni laaaaaa.....saya nak tuuuuuuuuu................

......aku yang kepeningan mencari laaaa apa yang dimaksudkan dengan tuuuu.....rupa-rupanya jari jemari saya laaa.....hehehe..... suddenly dia kata **saya nak je tengok awak pakai cincin yang saya bagi kat jari awak tuuu......... "

Glup...glup...telan air liur plak saya yang dengar nie....macam ikhlas je kata2 itu.....rasa pelik pun ada......

Dalam hati tiba-tiba je.........berbunga.....bunga....bunga-bungaaaaaaa cinta...................wawawa.....(sengal sket)

Dia semakin ada kesedaran untuk ke arah yang lebih baik....

*$*$> Ya ALLAH...permudahkanlah urusan kami....permudahkanlah urusan hamba-hambaMU di DUNIA & di AKHIRAT.....amin......


14 October 2010

Seperti sudah lesap dari bibir......

Cik Khumaira....ini cerita tentang kamu....
Dulu......encit kekasih suke panggil kamu nama itu kan?
Pas tu...makin lama....encit kekasih sudah lupa untuk memanggil cinta hatinya nama itu.....
Mungkin dia terlalu sibuk......dia seperti terabai untuk menguruskan dirinya sendiri....dan sehingga lupa tentang nama Cik Khumaira....
Encit kekasih penat keje....malam dia perlu rest.....
Cik Khumaira sayang.....sila fahami tentang jadual kehidupan encit kekasih ye.....


**dalam hati cik Khumaira semakin memberontak kerana encit kekasih seperti mengabaikan dirinya.....

Mampukah????

08 October 2010

Tips bertemu bakal mertua.....

Sekadar ingin share info je laaa....hehehe.... 
Kebetulan ada someone yang send email Tips Bertemu bakal mertua. So, sy juz copy paste je laaaa......



Tips ini khas untuk si teruna dan dara. Especially.. bagi yang sudah mempunyai "kekasih" dan merancang untuk bertunang atau pun mendirikan rumah tangga dalam masa yang terdekat ini, iaitu, tips bertemu dengan bakal ibu & bapa mertua.

Pertemuan dengan bakal mertua ini sememangnya penting dan amat mendebarkan, lebih-lebih lagi  jika ia adalah merupakan pertemuan kali yang pertama. Seperti yang orang jawa selalu kata.. "first impression is important", eh orang jawa kata ke?.. Tak kisahlah.. yang penting inilah masa yang agak genting untuk menentukan sama ada anda akan di sayangi ataupun kurang disenangi oleh bakal mertua anda. Jika  kali pertama berjumpa pun bakal mertua anda sudah kurang senang dengan diri anda, pastinya, perjalanan anda untuk hidup bersama dengan anak mereka akan menjadi sedikit sukar. Jadi, pastikan anda melakukan yang terbaik sewaktu perjumpaan kali pertama dengan bakal mertua anda.

Tips #1 : Masa


Antara waktu yang paling sesuai untuk pertama kali bertemu dengan bakal mertua, adalah pada hari-hari keraian dan "bersempena" seperti pada hari raya, hari kenduri, ataupun sempena apa-apa majlis dimana, tuan rumah (bakal mertua anda) mengalu-alukan kedatangan anda.

Berbanding, jika anda datang ke rumah bakal mertua anda, pada hari-hari biasa... lebih-lebih lagi, jika kedatangan anda itu tidak dimaklumkan terlebih dahulu oleh bakal mertua anda pastinya keadaan akan menjadi sedikit janggal.

Jadi, elakkan datang berjumpa dengan bakal mertua anda secara tiba-tiba atau  pun atas desakan kekasih anda semata-mata. Itu bukanlah suatu cara yang elok, walaupun niat hati kekasih anda adalah murni, iaitu hendak memperkenalkan anda dengan ibu-bapanya.. tapi pastikan ia dilakukan dengan penuh tertib dan bukannya secara mengejut atau pun "surpriseee".

Silap hari bulan... anda yang akan "surprise".


Tips #2 : Pakaian

Bagi lelaki, jangan sesekali datang dengan baju t-shirt yang mempunyai gambar "tengkorak berdarah"... kemudian.. datang pula dengan segerombolan rakan-rakan "mat motor" anda.. fuh.. silap-silap kena reject pula anda nanti. Seelok-eloknya. kenakan baju kemeja lengan pendek beserta dengan seluar slack.

Bagi perempuan pula.. sudah semstinya baju kurung sudah kelihatan agak sopan. Saya kira tiada masalah bagi perempuan dari segi pemakaian.

Saya tahu.. mungkin anda kurang selesa dengan baju berkolar atau pun baju kurung. Tapi.. seperti yang saya nyatakan tadi, first impression itu penting. Berikan keyakinan kepada bakal ibu & mertua anda bahawa anda adalah seorang yang matang dan bertanggungjawap. Biar tenang dan sejuk sedikit hati bakal mertua anda melihat anda. Barulah lega sedikit hati mereka nak melepaskan anak mereka kepada anda.


Tips #3 : Topik perbincangan

Satu masalah yang seringkali dialami apabila kali pertama bertemu dengan bakal mertua.. ialah masalah mengenai "topik perbualan", maklumlah, anda orang muda, manalah tahu sangat nak bual-bual dengan orang yang lebih tua, lebih-lebih lagi jika anda semamangnya adalah seorang yang pendiam. Fuh!!.. ini memang agak kritikal, takkan anda hanya ingin berdiam diri sahaja? Apa topik yang sesuai untuk dibualkan yer?. Saya dahulu pun mengalami masalah ini.. tak tahu apa yang hendak dibualkan apabila bertemu dengan bakal mertua saya dahulu. Sudahlah saya ini seorang yang pemalu dan pendiam.. bakal mertua saya tu pun sama.. jenis pendiam juga orangnya, Oh!.. memang sunyi sepilah sewaktu pertemuan itu nanti.

Jadi, disini, saya nak bagi satu tips (alangkah baiknya jika saya tahu tips ini sebelum bertemu bakal mertua saya dahulu) . Jika anda adalah seorang yang pendiam dan tidak tahu apa topik yang ingin dibualkan dengan bakal mertua anda nanti.. pastikan, sebelum anda datang kerumah kekasih anda. Tanya kekasih anda terlebih dahulu.. apakah perkara yang diminati oleh ibu bapanya?. Adakah mereka minat memancing? Minat bola? minat kereta? minat berkebun? berniaga?.. atau paling mudah.. ketahui, apa pekerjaan ibu bapa kekasih anda.

Dari situ.. maka.. bolehlah anda membuat sedikit kajian dan bacaan berkenaan perkara-perkara yang berkaitan dengan ibu-bapa kekasih anda itu. Jika ibu-bapa kekasih anda itu guru.. maka.. anda kenalah ambil tahu sedikit isu-isu berkaitan dengan guru sekarang ini seperti kes buli pelajar ke.. isu -isu yang berkaitan dengan pendidikan ke.. atau apa-apa sahaja isu yang berkaitan.

Saya tahu.. mungkin anda kurang minat dengan isu-isu tersebut.. tetapi.. untuk menambat hati bakal mertua anda.. anda perlu tahu serba sedikit tentang perkara-perkara yang bakal mertua anda minati. Barulah boleh "mahsyuuukkk" orang kata. Tetapi.. jika pekerjaan bakal mertua anda adalah pegawai penyelidik kimia dan anda sememangnya tidak tahu apa-apa langsung tantang kimia. Maka.. bincangkanlah isu-isu umum.. seperti.. cuaca.. jerebu.. kuih raya.. buat sendiri ke beli.. jualan murah.. dan sebagainya. (sebab itulah saya cadangkan anda berjumpa sewaktu menyambut hari raya.. banyak sikit idea boleh dibualkan). Walau apa-apa pun isu yang anda bualkan nanti.. pastikan anda bersetuju dan bersependapat dengan kenyataan-kenyataan serta ayat-ayat bakal mertua anda itu. Ini bukanlah waktu yang sesuai untuk anda berbahas dan menunjukkan kehebatan anda berpidato... bak orang kata.. "angguk"kan sahaja selagi mana ia tidak bertentangan dengan syariat agama.

Tips #4 : Rajin-rajinkan diri

Jika lelaki, kedatangan ke rumah bakal mertua lebih sesuai dengan duduk dan berbual-bual. Tetapi bagi perempuan, jika anda datang ke rumah bakal mertua anda, tunjukanlah sedikit kerajinan anda. Mungkin anda boleh ke dapur membantu memasak atau membuat air ataupun membasuh pinggan mangkuk selepas makan (sesuai jika kedatangan anda sememangnya dijemput khas untuk makan tengahari atau malam bersama keluarga bakal mertua anda). Yer.. mungkin cara ini agak kelihatan seperti ke"kampung"an sedikit.. tetapi.. hasilnya tidak pernah mengecewakan.. :). Tak percaya? Anda boleh cuba...

Oklah!.. . Saya rasa, cukuplah sampai disini sahaja dulu untuk kali ini, insyallah.. jika ada masa terluang, saya akan share lagi di lain kali. Akhir kata, saya doakan saat pertemuaan anda dengan bakal mertua anda berjalan lancar dan selamat menawan hati bakal mertua anda. Untung-untung.. kuranglah sedikit wang hantaran anda nanti.. he! he! he!...


****Semoga tips ini berguna utk anda. Sy xpenah lg ikut tips nie coz xde bakal mertua lg....hohoho
Cinta yang Tiada Penghujung